Plaatsbeschrijving van een huurwoning
Bij de start en op het einde van elk huurcontract, is het verplicht om ook een plaatsbeschrijving op te maken. Deze omschrijft de staat van de woning, en zorgt voor een legale basis in het geval van discussies over schade.

Wat is een plaatsbeschrijving bij huurcontract?
De plaatsbeschrijving is een zeer gedetailleerde beschrijving van de huurwoning. Het is wettelijk verplicht om deze op te (laten) maken bij het begin en op het einde van elke huurovereenkomst.
Deze plaatsbeschrijving moet opgemaakt worden binnen de maand nadat een nieuwe huurder een pand betrekt. Het is echter sterk aan te raden om dit te doen voordat er iemand nieuw verhuisd. Zo kan je een plaatsbeschrijving opmaken van een lege woning of appartement, wat het gemakkelijker maakt om eventuele beschadigingen te zien, en ben je er zeker van dat er tijdens de verhuis geen extra schade werd toegebracht.
De plaatsbeschrijving moet ook, net als het huurcontract zelf, verplicht geregistreerd worden.
Wat moet er staan in een plaatsbeschrijving bij (ver)huur?
Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerde vaststelling van de feitelijke toestand van een onroerend goed op een bepaald moment. Het omvat een uitgebreide beschrijving, inclusief foto’s, van de staat van het verhuurde pand.
Elke plaatsbeschrijving bevat minstens:
- De contactgegevens van zowel de huurder als de verhuurder.
- De datum waarop de plaatsbeschrijving is opgemaakt
- Een gedetailleerde omschrijving van de staat van elke aparte kamer
- De algemene staat van de woning: vloeren, muren, plafonds, ramen, deuren
- De staat van alle vaste meubilair, inbouwapparaten en eventuele losse meubels en apparaten die bij de woning horen
- Een groot aantal foto’s van elke ruimte apart
- Omschrijvingen en foto’s van reeds bestaande gebreken en schade
Wie maakt een plaatsbeschrijving op?
Een plaatsbeschrijving moet volgens de wet steeds ‘op tegenspraak’ opgemaakt worden. Dit wil zeggen dat de huurder én de verhuurder beiden de mogelijkheid moeten hebben om aanwezig te zijn bij de opmaak van de plaatsbeschrijving en hun opmerkingen mogen doorgeven aan de plaatsbeschrijver.
Het is toegelaten om zelf een plaatsbeschrijving op te stellen. Het is echter gebruikelijk, en sterk aangeraden, om een expert aan te stellen. Een deskundige plaatsbeschrijver weet precies waar hij op moet letten en zal geen enkel detail overslaan. Bij Unabo heb je overigens ook de mogelijkheid om een plaatsbeschrijving te laten uitvoeren met een 3D-scanner. Zo krijg je een virtual walk doorheen de woning, en kan je dus op elk moment elk detail herbekijken. Uiteraard bieden we ook de standaard plaatsbeschrijving aan.
De kosten voor de opmaak van een deskundige plaatsbeschrijving worden gewoonlijk gedeeld door de huurder en verhuurder, maar de partijen kunnen ook iets anders afspreken.
Het belang van een plaatsbeschrijving
De bedoeling van een plaatsbeschrijving is om zowel de verhuurder als de huurder te beschermen. Ze zorgt er immers voor dat de toestand bij het begin en op het einde van de huurovereenkomst gemakkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden. Op die manier fungeert de plaatsbeschrijving als bewijsdocument. Dit creëert duidelijkheid en vermijd onnodige discussies. Het is dan wel van belang dat de plaatsbeschrijving professioneel, gedetailleerd en compleet opgemaakt is.
Plaatsbeschrijving door Unabo
Onze experts bij Unabo kunnen een plaatsbeschrijving bij de start van een huurovereenkomst of op het einde van een huurperiode voor je opmaken. Onze expert-plaatsbeschrijver bezoekt het pand samen met beide partijen. Door middel van foto’s en omschrijvingen maakt hij de plaatsbeschrijving op.
Heb je interesse in het laten opmaken een plaatsbeschrijving bij een huurovereenkomst? Neem dan snel contact met ons op voor meer info of een offerte op maat!