Heb je een vergunning nodig als je een verharding wil aanleggen?

Wanneer je in Vlaanderen een terrein wilt verharden, bijvoorbeeld voor een oprit, terras of parkeerplaats, is het essentieel om te weten of je een vergunning voor verharding nodig hebt. Afhankelijk van de grootte van de verharding en de stad of gemeente waarin je woont, kunnen er verschillende regels gelden.  

Als je enkel een verharding wenst en geen andere werken, heb je geen architect nodig voor de vergunningsaanvraag. UNABO kan je helpen bij het opmaken van het benodigde plan van verharding en de aanvraag van de vergunning klaarzetten in het Omgevingsloket, en dit aan een veel lagere prijs dan een architect.  

vergunning aanvragen voor verharding - UNABO

Wanneer is een vergunning voor verharding nodig?

In Vlaanderen gelden specifieke regels voor het aanleggen van verharding. Over het algemeen is een vergunning vereist wanneer de verharding een bepaalde oppervlakte overschrijdt, of wanneer er sprake is van verharding in een gebied met bijzondere regels, zoals natuurgebieden of beschermde landschappen.  

Voor kleinere verhardingen geldt er soms een vrijstelling van vergunning. Dit is het geval wanneer er minder dan 80 vierkante meter aan (niet overdekte) verharding in totaal is. Het aanleggen van een parkeerplaats of oprit is daar een uitzondering op: dit is altijd vergunningsplichtig. Maar opgelet: deze regel is bepaald door de Vlaamse Overheid. Het is echter noodzakelijk om ook bij de gemeente navraag te doen naar de huidige regels omtrent verharding. Een gemeente kan immers strengere regels opleggen dan de overheid. Daarnaast moet je ook rekening houden met voorschriften van een eventueel geldend Bijzonder Plan van Aanleg (BPA), Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP), een verkavelingsvergunning of stedenbouwkundige verordeningen van gewest, provincie of gemeente.

Advies nodig bij de regels omtrent verharding?

Neem contact op met UNABO, vertel ons over je project en wij adviseren je gratis of je een vergunning nodig hebt. Heb je een vergunning voor verharding nodig, dan zorgen onze experts graag voor de opmaak van het verhardingsplan en de vergunningsaanvraag. 

Wat is verharding?

Veel mensen denken bij verharding enkel aan een terras of tuinpad. Maar het gaat veel verder dan dat.  

Ten eerste vallen verschillende materialen onder verharding. Het gaat kortweg om elke plek in je tuin waar het hemelwater niet rechtstreeks in de bodem kan dringen.  

Denk maar aan:

  • Opritten van asfalt of klinkers 
  • Terrassen van natuursteen, keramische tegels of houten planken  
  • Parkeerplaatsen met verhardingsmaterialen zoals grind, beton of klinkers 
  • Paden en looppaden van tegels, grind, kiezels of klinkers 
  • Tuinen met grasbetonstenen (grasdallen) of kunstgras  

De EPB-eisen omvatten onder andere regels op vlak van: 

  • Thermische isolatie (bvb isolatie van dak, muren en vloeren) 
  • Binnenklimaat (bvb de nodige ventilatie en beperking van het risico op oververhitting)  
  • Energieprestatie (bvb hoe zuinig de technische installaties moeten zijn)  

Daar stopt het nog niet bij, want ook zwembaden, zwemvijvers en siervijvers worden beschouwd als verharding.  

Unabo helpt je bij de aanvraag van een vergunning voor verharding

Bij UNABO helpen we je graag met het aanvragen van een vergunning voor verharding in Vlaanderen. We stellen een gedetailleerd verhardingsplan op dat voldoet aan de vereisten van de Vlaamse regelgeving. Opgelet, dit is niet hetzelfde als een tuinontwerp. Een verhardingsplan omvat enkel verharding, en geen aanplantingen zoals bomen, struiken of bloemperken. We zorgen ervoor dat je aanvraag volledig en correct is, en begeleiden je door het proces van de vergunningaanvraag, zodat alles volgens de regels verloopt en je project zonder vertraging kan starten. 

Neem contact met ons op voor advies over je verharding en de eventuele benodigde vergunning. Wij zorgen ervoor dat je project snel en zonder complicaties kan worden gerealiseerd.