Heb ik een vergunning nodig voor een tuinhuis?
Mag je zomaar een tuinhuis plaatsen, of moet je eerst een omgevings-vergunning (bouwvergunning) aanvragen? Het antwoord op die vraag kan best gecompliceerd zijn, want er zijn héél veel verschillende regels waarmee je moet rekening houden.

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog of je al dan niet een melding of vergunning nodig hebt voor je tuinhuis? Neem dan contact op met Unabo en reserveer je afspraak voor een gratis digitaal adviesgesprek. We helpen je graag verder!
De regels voor het plaatsen van een tuinhuis: met of zonder vergunning
Een tuinhuis valt onder de regelgeving voor ‘vrijstaande bijgebouwen’ van de Vlaamse Overheid. Voor het bouwen van vrijstaande bijgebouwen, zoals bijvoorbeeld een tuinhuis, garage, poolhouse, schuurtje of serre heb je in principe altijd een vergunning nodig. In sommige gevallen is er echter een vrijstelling.
Wanneer kan je een tuinhuis bouwen zonder vergunning?
Je kan een tuinhuis plaatsen zonder vergunning als je beantwoordt alle voorwaarden voor een vrijstelling. Een korte samenvatting van deze voorwaarden vind je hieronder, de uitgebreide uitleg kan je raadplegen op de website van de Vlaamse Overheid.
Voorwaarden om een vrijstelling van vergunning te kunnen krijgen:
- De totale oppervlakte aan bijgebouwen is kleiner dan 40 vierkante meter. Opgelet, want bestaande bijgebouwen tellen ook mee!
- Regenwater van het dak van het tuinhuis moet in de tuin lopen
- Het vrijstaande bijgebouw:
-
- is niet hoger dan 3,5 meter
- wordt volledig opgetrokken binnen een straal van 30 meter van de woning
- blijft in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelsgrens en in de achtertuin minstens 1 meter van de perceelsgrens of het wordt gebouwd tegen een bestaande scheidingsmuur, mits deze scheidingsmuur zelf niet gewijzigd wordt
-
Daarnaast gelden nog een heel aantal speciale regels in geval van ruimtelijk kwetsbaar gebied, nabijheid van waterlopen en erfdienstbaarheden.
Tot zo ver de regels van de Vlaamse Overheid. Maar je moet natuurlijk ook rekening houden met het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) en andere wetgevingen zoals de erfgoedwetgeving, het burgerlijke wetboek en de natuurwetgeving.
Tot slot kan ook jouw gemeente beslissen om de bouw van een tuinhuis toch vergunningsplichtig te maken, ook al hoeft dit niet voor de Vlaamse overheid.
Het is duidelijk: de vraag of je een tuinhuis mag bouwen zonder vergunning, valt niet zo eenvoudig te beantwoorden. Gelukkig is Unabo er om je te helpen. Vraag je vrijblijvende online adviesgesprek nu aan!
Heb je een architect nodig voor een vergunning voor een tuinhuis?
Als de werken niet vrijgesteld zijn, dan is in principe altijd de medewerking van een architect verplicht. Maar in sommige gevallen is hiervoor een vrijstelling mogelijk. Opgelet, want in dat geval heb je nog steeds een vergunning nodig, je hoeft er enkel geen architect bij te betrekken. Omdat het aanvragen van een vergunning heel wat gespecialiseerde kennis vereist, kan Unabo je hierbij helpen.
Je kan een tuinhuis plaatsen zonder architect als:
- de oppervlakte heeft een maximum van 40 vierkante meter per gebouw of constructie
- de kroonlijsthoogte is beperkt tot 3 meter en de nokhoogte tot 4,50 meter
- de ingrepen brengen noch de oplossing van een constructieprobleem met zich mee, noch wijzigen ze de stabiliteit van het gebouw
Samenvatting, een tuinhuis zonder vergunning, kan dat zomaar?
Als je project voldoet aan alle voorwaarden voor een vrijstelling van vergunning, dan kan je in principe gewoon met de werken starten. Wel willen we nogmaals benadrukken dat de regels erg complex zijn en er veel verschillende regelgevingen op verschillende beleidsniveaus bij komen kijken. Wil je écht zeker zijn, vraag dan gratis advies aan Unabo.
Voldoet je project niet aan de voorwaarden, dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen. De wet voorziet een ‘gewone’ procedure (met openbaar onderzoek) en een ‘vereenvoudigde’ procedure (zonder openbaar onderzoek). Informatie over welke procedure van toepassing is en tot welke overheid (gemeente, provincie of Vlaams Gewest) kan je verkrijgen bij de gemeente, of Unabo kan dit voor je navragen.
Wat er precies opgenomen moet worden in het aanvraagdossier kan variëren. Als de medewerking van een architect niet verplicht is, kan Unabo voor u het volledige dossier samenstellen en indienen. Als de medewerking van een architect wel verplicht blijkt, verwijzen we u graag door naar onze betrouwbare partner.