Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

Bij de energiezuinigheid van woningen en gebouwen komt er een heleboel administratie kijken. Twee van de belangrijkste documenten die vaak voor verwarring zorgen, zijn het EPB-verslag en het EPC-certificaat. Wat is het verschil tussen deze twee? Hoe worden ze opgemaakt? En wanneer heb je zo’n document nodig? In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen EPB en EPC.   

EPB vs EPC verschil

Wat is een EPB attest? 

EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het EPB verslag is bijna altijd verplicht wanneer je een nieuwbouw plaatst of een renovatie uitvoert die de energieprestatie kan beïnvloeden. 

Wat is een EPB en hoe wordt het opgemaakt?    

  1. EPB advies en overleg: 

    Op basis van de plannen van de architect en een administratieve vragenlijst over de gebruikte materialen en toestellen, maakt de EPB verslaggever een zogenaamde ‘adviesrapport’ op. Alle zaken die van invloed zijn op de energieprestatie van het gebouw worden geanalyseerd in de adviesrapport. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van de gevels, vloeren, daken en ramen, het type verwarming, de gebruikte ventilatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. 

    Ook het binnenklimaat wordt in het verslag meegenomen. Dit gaat over de luchtkwaliteit, de ventilatie en het thermisch comfort in het gebouw. Een goed binnenklimaat zorgt voor een aangename en gezonde leefomgeving. 

    De berekeningen voor het EPB-verslag worden uitgevoerd op basis van technische specificaties en normen die zijn vastgelegd door de overheid en ingevoerd in een gestandaardiseerde software. Hierbij wordt gekeken naar de energiebehoefte van het gebouw en wordt gecheckt of deze voldoet aan de wettelijke eisen.  

     

  2. EPB startverklaring: 
    De EPB startverklaring wordt ingediend vóór de start van de werken en bevat essentiële informatie over het bouwproject, de betrokken partijen en de energieprestaties die nagestreefd worden. Bovendien biedt dit de mogelijkheid om in samenspraak met de bouwheer, ventilatieverslaggever en architect nog aanpassingen door te voeren indien nodig. Zo ben je zeker dat je gebouw energiezuinig en comfortabel wordt. 

  3. Indienen definitief EPB-eindaangifte: 

    Na de voltooiing van je bouw- of renovatieproject moet de EPB-eindaangifte worden ingediend. Dit wordt elektronisch ingediend bij de Energieprestatiedatabank van de overheid. Dit document bevestigt of het gebouw effectief voldoet aan de opgelegde energieprestatie-eisen. De aangifte wordt opgesteld door de EPB-verslaggever op basis van de uitgevoerde werken en de definitieve energieprestaties. 

    Een correcte eindaangifte is essentieel om in regel te zijn met de EPB-wetgeving en mogelijke boetes te vermijden.  

     Wat is een EPC en hoe wordt het opgemaakt?  

    EPC staat voor EnergiePrestatieCertificaat. Het is een document dat beoordeelt hoe goed een gebouw of woning scoort op vlak van energiezuinigheid. Het EPC is bedoeld voor bestaande gebouwen. Het wordt verplicht opgemaakt bij de verkoop of verhuur van een woning, zodat de kopers of huurders op de hoogte zijn van de energieprestaties van het pand. Dit is meteen ook het grote verschil tussen het EPC en het EPB, dat in de bouwfase wordt opgemaakt.

    Wat wordt er geëvalueerd bij de opmaak van een EPC-certificaat? 

    1. Energieverbruik:
      Bij het opstellen van een EPC-certificaat wordt het energieverbruik van de woning berekend. Dit gebeurt op basis van verschillende factoren zoals
      bijvoorbeeld het type verwarmingssysteem, de isolatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. 
    2. Energieklasse:
      Het EPC-certificaat kent een energieklasse toe aan de woning, variërend van A+ (zeer energiezuinig) tot F (helemaal niet zuinig). Deze classificatie helpt kopers of huurders om snel te zien hoe energiezuinig de woning is. 
    3. Aanbevelingen voor verbetering:
      Het EPC attest bevat ook aanbevelingen voor het verbeteren van de energieprestaties van het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bijkomende isolatie, het upgraden van het verwarmingssysteem of het installeren van zonnepanelen.

    Het verschil tussen EPC en EPB

    Het verschil tussen EPB en EPC in het kort: 

    Het EPB wordt opgesteld voor de bouw- of renovatiewerken starten. Het zorgt dat de werken beantwoorden aan de laatste energienormen.  
    Het EPC is een attest dat opgesteld wordt bij de verkoop of verhuur van een bestaand gebouw, om de kopers of huurders te informeren over de energiezuinigheid van het pand. 

     

    Laat Unabo je EPB opmaken

    Unabo helpt je graag bij het opmaken van je EPB verslag. Onze experts zorgen ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke eisen voor energieprestatie en binnenklimaat, zodat je woning zowel energiezuinig als comfortabel is.  

    Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte voor het opstellen van jouw EPB! https://unabo.be/contacteer-ons/