Nieuwbouw of renovatie gepland: heb je een EPB aangifte nodig?

Ben je van plan om een nieuwbouw te plaatsen of een renovatie uit te voeren van je woning of gebouw? Dan is het belangrijk om te weten of je een EPB aangifte moet doen. We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Illustratie van een epb aangifte document

Wat is een EPB aangifte?

De EPB regelgeving staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het gaat om een set van bepalingen die de energieprestaties van gebouwen reguleren en zo rekening houden met zowel milieu-eisen als met het wooncomfort van de bewoners. In veel gevallen is een EPB aangifte verplicht wanneer je werken laat uitvoeren, maar er zijn ook uitzonderingen waarbij de EPB aangifte bij nieuwbouw of renovatie niet vereist is.  

Is een EPB aangifte nodig bij nieuwbouw?  

Bij een nieuwbouw moet een EPB-aangifte zo goed als altijd worden ingediend. Dit geldt voor: 

  1. Nieuwe woningen: Of je nu een vrijstaande woning, een halfopen of gesloten bebouwing, of een appartement bouwt, de EPB-aangifte is altijd verplicht om aan te tonen dat de woning voldoet aan de meest recente energie-eisen die door de overheid zijn vastgesteld. 
  2. Commerciële en industriële gebouwen: Ook voor de bouw van commerciële of industriële gebouwen geldt dat een EPB-aangifte vereist is om de energieprestaties en het binnenklimaat van het gebouw te garanderen. 

    Wanneer Is Een EPB Aangifte Nodig Bij Renovatie? 

    Een renovatie kan ook vereisen dat er een EPB-aangifte wordt ingediend. Dit hangt af van de aard en omvang van de renovatie: 

    1. Ingrijpende renovaties: Wanneer je bij een renovatie grote werken uitvoert, zoals het vervangen van de volledige dakbedekking, gevels, ramen of de isolatie van de woning en als je de verwarmings- of koelsystemen vervangt of significant wijzigt, moet er altijd een EPB-aangifte worden ingediend. De nieuwe systemen moeten voldoen aan de modernste eisen op het gebied van energie-efficiëntie en binnenklimaat. Dit is omdat dergelijke ingrepen de energieprestatie van het gebouw kunnen beïnvloeden en je moet aantonen dat het gebouw na de renovatie voldoet aan de geldende energie-eisen. 
    2. Vergunningsplichtige renovaties: Wanneer de renovatie gepaard gaat met een omgevingsvergunning of melding, is de EPB-aangifte verplicht als onderdeel van de vergunningsaanvraag.  

    Wanneer moet je geen EPB aangifte doen voor je nieuwbouw of renovatie? 

    In sommige gevallen kan je vrijgesteld worden van de EPB-aangifteplicht. Dat is o.a. het geval bij: 

    • Werken aan een woning waarbij er geen EPB-eisen van toepassing zijn op de uitgevoerde werken, bijvoorbeeld de afbraak van een binnenmuur waarbij de buitenmuren onaangeroerd blijven 
    • Gebouwen die vrijgesteld zijn van melding of vergunningsaanvraag 
    • Vrijstaande gebouwen met een zeer kleine oppervlakte of m2 
    • Gebouwen die niet geklimatiseerd (verwarmd of gekoeld worden)  
    • Bepaalde landbouwgebouwen  
    • Bepaalde tijdelijke constructies 

    Deze lijst is slechts een indicatie. Raadpleeg hier de complete lijst van gebouwen die vrijgesteld zijn van een EPB aangifte 

    Unabo helpt je bij je EPB aangifte voor renovatie of nieuwbouw

    Bij Unabo begrijpen we hoe belangrijk het is om een betrouwbare en deskundige EPB verslaggever te vinden voor je nieuwbouw of renovatie. Daarom bieden we jou altijd: 

    • De goedkoopste service: Unabo biedt wellicht de goedkoopste EPB verslaggevingsdiensten op de markt. 
    • Snelle en efficiënte service: Onze EPB verslaggevers zorgen ervoor dat je de startverklaring en het EPB verslag snel en accuraat ontvangt. 
    • Deskundigheid en ervaring: Onze gecertifieerde EPB verslaggevers met jarenlange ervaring zorgen ervoor dat je nieuwbouw of renovatieproject steeds conform de laatste nieuwe EPB regelgeving is.  
    • Persoonlijke aanpak: We luisteren naar je wensen en maken een EPB-verslag en bijbehorende service op maat.  
    • Verschillende diensten onder één dak: Unabo biedt een brede waaier aan diensten in de bouwsector. Dit zorgt ervoor dat je één aanspreekpunt hebt voor al je vragen en verschillende diensten kan combineren in één scherp geprijsde offerte. Bovendien gaat de samenwerking tussen al onze professionals supervlot, wat ervoor zorgt dat jouw project op wieltjes loopt! 

    Vrijblijvend advies of je een EPB aangifte nodig hebt 

    Ben je na het lezen van dit artikel nog niet zeker of een EPB aangifte vereist is voor jouw renovatie of nieuwbouwproject? Neem gerust contact met ons op! We bekijken samen je situatie en adviseren of het aanstellen van een EPB deskundige vereist is. Een verkennend gesprek is uiteraard gratis. Contacteer ons nu voor een gesprek en/of een offerte!