Dakkapel zonder architect: alle regels op een rij 

Een dakkapel is een fantastische toevoeging aan je woning. Het tovert je zolderverdieping om tot volwaardige woonruimte met voldoende lichtinval. Maar hoe zit het eigenlijk met de regelgeving? Heb je een architect nodig, of kan je ook een dakkapel plaatsen zonder architect? We leggen je de regels in Vlaanderen beknopt uit. 

Illustratie van een huis met een grote dakkapel – perfect voorbeeld van een dakkapel zonder architect en vergunningsvrij bouwen. Handige inspiratie voor wie extra ruimte en licht wil creëren zonder ingewikkelde procedures. - Unabo

Voor gedetailleerde informatie over situaties waarin de medewerking van een architect niet verplicht is, kan je het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect raadplegen op de website van de overheid. Deze informatie is niet altijd even duidelijk om te interpreteren. Wil je zeker zijn dat alles in orde is? Neem dan vrijblijvend contact op met Unabo!

Regelgeving voor dakkapel: heb je een architect nodig?

Bij het plaatsen van een dakkapel veranderen de buitengevel en het silhouet van je woning. Voor dergelijke aanpassingen heb je bijna altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. Toch zijn er ook enkele uitzonderingen waarbij je toch een dakkapel kan plaatsen zonder dat je een architect nodig hebt. Deze worden beschreven in het “Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect”.

Dit besluit stelt dat er geen architect nodig is voor:

  • Verbouwings- en inrichtingswerkzaamheden binnen een gebouw, of de werkzaamheden voor de geschiktmaking van lokalen, voorover ze noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigen . Voorbeeld: Je verbouwt de zolderruimte tot een extra slaapkamer of bureau. Hierbij plaats je een dakkapel om meer daglicht binnen te laten. De dakkapel wordt geplaatst zonder ingrijpende wijzigingen aan de draagstructuur van het dak.
  • De handelingen aan de buitenvlakken van een vergund gebouw, zoals het aanbrengen van dakuitbouwen over maximaal één vierde van de dakoppervlakte, voorzover ze noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigen. Voorbeeld: Je plaatst een dakkapel op je achterdakvlak dat kleiner is dan 25% van het totale dakoppervlak.

Beide regels gelden bij het bouwen van een dakkapel en moeten samen worden nageleefd. 

Mag je zomaar een dakkapel bouwen? 

Wil dit zeggen dat je in deze gevallen zomaar van start mag gaan met het bouwen van een dakkapel?  

Helaas niet. Want ook al kan je in sommige gevallen een dakkapel plaatsen zonder architect, je hebt wél nog steeds een omgevingsvergunning of een melding bij de gemeente nodig.

We vatten het beknopt samen in onderstaand schema:

Dakkapel plaatsen aan de voorgevel 

  • Je wil een dakkapel bouwen aan de voorzijde van je woning en je beantwoordt niet aan bovenstaande voorwaarden – in dat geval moet je een omgevingsvergunning aanvragen met medewerking van een architect 
  • Je wil een dakkapel bouwen aan de achterzijde van je woning en je beantwoordt wel aan bovenstaande voorwaarden – in dat geval kan je de procedure ‘vergunning zonder architect’ volgen. Unabo kan je hierbij helpen.  

Dakkapel plaatsen aan de achtergevel 

  • Je wil een dakkapel bouwen aan de achterzijde van je woning en je beantwoordt niet aan bovenstaande voorwaarden – in dat geval heb je soms een vergunning met architect nodig, en soms kan het middels een melding. Neem gerust contact op met Unabo voor advies voor jouw specifieke situatie.   
  • Je wil een dakkapel bouwen aan de achterzijde van je woning en je beantwoordt wel aan bovenstaande voorwaarden – je kan een dakkapel plaatsen na een melding zonder architect. Unabo kan je hierbij helpen.  

Let op: Zelfs als je denkt dat je geen vergunning of architect nodig hebt, kunnen niet vergunde verbouwingen, door een eerdere eigenaar, voor problemen zorgen bij een controle of verkoop. Ook wanneer je woning in een beschermd dorps- of stadsgezicht ligt, kunnen er andere regels gelden. Het laatste wat je wilt, is dat je dakkapel moet worden verwijderd of dat je een hoge boete krijgt. 

Wil je zeker zijn of je een dakkapel kan bouwen met een melding of een vergunning zonder architect? Neem gerust vrijblijvend contact op met Unabo. We geven je het gepaste advies, en kunnen je verder helpen voor alle types vergunningen zonder architect en meldingen. Blijkt er dat je toch een architect nodig hebt, dan verwijzen we je graag door naar onze betrouwbare partner.  

Hoe kan Unabo helpen?

Het proces van vergunningen en meldingen kan complex zijn. Gelukkig kan Unabo je begeleiden: 

  • Analyse: we bekijken samen of je project kan met een melding of een vergunning zonder architect. Indien het niet kan, verwijzen we je graag door naar een betrouwbare partner.  
  • Advies: we adviseren je over welke vergunning of melding nodig is. 
  • Aanvraag: wij regelen de volledige vergunningsaanvraag of melding, inclusief eventuele opmetingen, het uittekenen van plannen en het opmaken van alle documenten. U hoeft alleen de aanvraag te ondertekenen. 
  • Begeleiding: geniet van onze professionele ondersteuning tijdens het hele traject 

Met Unabo ben je verzekerd van een soepel en zorgeloos proces bij het regelen van een vergunning voor je dakkapel. Neem nu contact met ons op en plan een gratis kennismakingsgesprek in!